Fiecare parte a corpului tau spune o poveste diferita despre stilul tau de viata si evolutia cea mai probabila. Styku este singura solutie comerciala de scanare corporala 3D, disponibila acum in Bucuresti doar la ALTO Studio, ce analizeaza cele 2 directii vitale in determinarea succesului programelor de remodelare corporala – pierderea de grasimi si dezvoltarea musculara.

Cel mai probabil ai intalnit termenul „compozitie corporala” atunci cand ai facut cercetari despre cum sa ai o sanatate optima sau care sunt dimensiunile tale ideale, pentru un aspect suplu si tonifiat. Dar ce este ea mai exact si oare, o poti masura intr-un mod corect? Este macar o informatie utila?

In relatie stricta cu starea de sanatate si predispozitia de a dezvolta boli cardiovasculare sau… , compozitia corporala este un termen care se refera la doua tipuri diferite de masa din care este alcatuit corpul tau: grasime corporala si masa fara grasime.

Grasimea corporala este localizata fie in jurul organelor (grasime viscerala), fie sub piele (grasime subcutanata). Pentru o stare buna de sanatate este vital sa avem un oarecare procent de grasimi, variabil in functie de sex, varsta si nivelul de antrenament, deoarece acestea ajuta corpul sa stocheze combustibilul pentru energia necesara functionarii, avand si rol in protectia organelor interne si echilibru hormonal. 

Masa denumita generic “fara grasime” se refera la cumulul celorlalte tipuri de tesut: muschi, os, organe, dar si apa interstitiala.

Daca te afli in postura in care ai depozitate grasimi neesentiale, acestea duc la o functionare necorespunzatoare a corpului.

Compozitia corporala optima

Compozitia corporala optima este diferita de la persoana la persoana, dar studiile antropometrice au stabilit un interval de valori considerate optime. 

Indicele de Masa Corporala (IMC) se calculeaza ca raport intre Greutate (kg) si patratul Inaltimii (m):

Acesta este un indicator cu recunoastere stiintifica, stabilit in urma rezultatelor unor studii antropologice de mare anvergura, care au avut ca scop determinarea relatiei intre raportul inaltime-greutate si starea de sanatate. Statisticile arata ca persoanele cu IMC in intervalul 18,50 – 25 au o stare de sanatate buna, iar depasirea acestui interval reprezinta un risc pentru starea de sanatate. 

Greutatea corporala si starea de sanatate sunt intr-o relatie de interdependenta, asa ca mentinerea unei greutati corporale normale este una dintre cele mai importante modalitati de mentinere a starii de sanatate, de evitare a riscului de imbolnavire.

Cresterea greutatii corporale creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi :

 • bolile cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral)
 • afectiunile articulatiilor
 • unele tipuri de diabet
 • unele tipuri de cancer

Deci, cu cat indicele de masa corporala se „indeparteaza” de intervalul 18,50 – 25, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate.

Procentul de grăsime corporală este compus, atât din grăsime corporală de depozitare, cât și din grăsimea esențială. 

Cand vorbim de procentul optim de grasime corporala, trebuie luate în considerare variabile precum tipul de siluetă, genetica, vârsta, nivelul de activitate și sexul. Nu trebuie neglijat faptul ca o anumită cantitate de grăsime este importantă pentru funcțiile corporale, ajutand la reglarea temperaturii corpului și fiind principala formă de stocare a energiei corpului.

Formulele de calcul pentru procentul de grasime corporala, pornind de la IMC, sunt:

 • bărbați adulți:

1, 20 × IMC + 0, 23 × Vârstă – 16, 2

 • femei adulte:

1, 20 × IMC + 0, 23 × Vârstă – 5, 4

Intervalul procentajelor de grasime corporala optima pentru femei este intre 21% si 24%, iar pentru barbati intre 14% si 17%.

Se considera ca o cantitate acceptabila de grasime corporala pentru femei daca aceasta variaza intre 25% si 31%, iar pentru barbati, procentul acceptabil de grasime corporala este cuprins intre 18 si 25%.

Cea mai precisa metoda de determinare a procentului de grasime corporala este prin scanarea prin rezonanță magnetică (DEXA), pentru ca astfel se identifica toate tipurile de tesut si ponderea acestora. Pe modelul matematic al studiilor DEXA se bazeaza algoritmii STYKU, ceea ce face ca rezultatele prezise de acest echipament sa fie in zona cea mai acurata posibil.

 

Care sunt factorii care afecteaza compozitia corpului?

Exista o serie de factori care iti vor influenta compozitia corpului, precum varsta, genele, hormonii si sexul.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, tind sa piarda masa musculara si au un metabolism mai lent. Daca o persoana nu isi mentine masa musculara, aceasta poate fi pierduta in timp.

Genele noastre joaca de asemenea un rol important in tendintele naturale ale compozitiei corpului nostru. Unii oameni au tendinta de a retine grasimea in anumite parti ale corpului lor, pe cand altii au tendinta de a fi slabi in mod natural.

Un alt factor care poate afecta compozitia corpului sunt hormonii. O modalitate prin care hormonii pot afecta compozitia corpului este prin influenta lor asupra retentiei de apa.

In cele din urma, femeile tind sa aiba mai multe grasimi corporale decat barbatii. Acesta este motivul pentru care procentele de grasime corporala pentru o compozitie corporala optima sunt diferite pentru barbati decat pentru femei.

Este important sa intelegem ca toti oamenii sunt diferiti. Exista, totusi, trei exemple de compozitie corporala care sunt considerate stiluri standard de structura scheletica si de compozitie corporala, iar acestea sunt:

 • stilul endomorf – categorie in care intra persoanele care se ingrasa cu usurinta si care slabesc mai greu, persoane mai scunde, cu forme mai generoase
 • stilul ectomorf – categorie in care intra persoanele cu tipar corporal zvelt, de regula inalte, care pot manca orice fara sa se ingrase, dar nu reusesc sa dezvolte masa musculara foarte usor
 • stilul mezomorf – reprezinta o combinatie intre endomorf si ectomorf, persoane care reusesc sa slabeasca rapid si fara mari eforturi, dezvolta fara probleme masa musculara, au o inaltime medie si o constitutie atletica, dar au si tendinta sa acumuleze rapid grasime coporala.

Scanarea 3D a corpului este metoda optima pentru a estima procentul de grasime corporala si compozitia corpului. Acest echipament utilizeaza senzori cu infrarosu pentru a genera un model 3D al corpului tau. Aceasta metoda este rapida si usoara, individul fie stand pe o platforma rotativa, fie stand in picioare in timp ce senzorii se rotesc in jurul corpului.

Styku  – Tehnologie Comerciala de Scanare Corporala 3D, acum DOAR la ALTO Studio Bucuresti

Predictia de compozitie corporala sau scanarea corporala 3D este un instrument-cheie in determinarea ratelor de succes ale tratamentelor de remodelare corporala. Acesta iti ofera in cateva zeci de secunde o imagine 3D a corpului tau,  ajutandu-te sa te vizualizezi din exterior, obiectiv, si sa poti evalua ce trebuie imbunatatit sau nu.

Fie ca vrei sa determini de unde provin durerile din zona lombara sau a umerilor, daca remodelarea corporala cu VelaShape 3 sau alt aparat este potrivita pentru tine, sau cate kilograme ar trebui sa dai jos pentru a te simti confortabil in corpul ta, evaluarea corporala realizata cu STYKU  este alegerea ideala.

Capabil sa livreze un model tridimensional unic al corpului tau la doar un minut dupa scanare, STYKU  iti ofera date despre metabolismul tau, despre procentul de grasime vs. tesut muscular, despre postura corpului, despre distributia greutatii si a tesutului gras visceral si subcutanat, si chiar despre eficienta diverselor cure si tratamente pe care le practici. Trebuie doar sa faci primul pas…

Care sunt avantajele analizei corporale 3D cu STYKU ?

STYKU se face remarcat fata de alte aparate de scanare corporala prin acuratetea datelor pe care le ofera, in baza acestora fiind posibila creionarea unei intregi strategii de terapii corporale, de nutritie si de exercitii fizice. Rapid, neinvaziv, si usor de interpretat, STYKU  este cea mai eficienta solutie de scanare corporala 3D disponibila in Romania doar la ALTO Studio.

Cu ajutorul acestui aparat, se customizeaza programul de exercitii fizice, programul de remodelare corporala sau chiar tratamentele specifice de diminuare a celulitei. Acest lucru se datoreaza abilitatii STYKU de a identifica corect problemele legate in orice fel de compozitia corporala, dar si de abilitatea specialistilor nostri de a recomanda cele mai eficiente practici pentru nevoile tale.

Astfel, scanarea corporala 3D devine una dintre cele mai importante elemente ale programului unic Remodelare 360 al ALTO Studio, intrucat ne ofera o paleta larga de informatii esesntiale pentru a personaliza terapiile pentru nevoile tale unice. Este simpla si 100% neinvaziva, avand la baza o camera in infrarosu de inalta fidelitate.

Terapii personalizate eficiente in urma scanarii corporale 3D la ALTO

La ALTO Studio, in urma scanarii corporale 3D cu STYKU, specialistii nostri te vor asista cu urmatoarele: 

 • identificarea deficitului caloric necesar pentru atingerea obiectivelor pe care ti le stabilesti
 • urmarirea constanta a evolutiei parametrilor relevanti in remodelarea corporala
 • alegerea unor programe de exercitii fizice ideale pentru nevoile tale
 • analiza gradului de risc privind bolile cardiovasculare asociate cu greutatea excesiva. 

Poti identifica probleme posturale sau de sanatate in stadiu incipient, ceea ce iti va permite sa te adresezi din timp specialistilor pentru corectii.

Marele atu al monitorizarii evolutiei remodelarii corporala cu dispozitivul STYKU este obiectivitatea: nu exista masuratori luate neglijent, in zone diferite sau poze care isi pierd relevanta pentru ca au perspective sau iluminari diferite! Totul este real, usor de urmarit prin suprapunerea imaginilor diferitelor scanari si calculul suprafetelor si masei de grasime pe diverse zone.

Experienta ALTO este una ghidata atent de Beauty Manager, care integreaza informatiile obtinute despre tine in cadrul sesiunii initiale de diagnoza intr-un plan terapeutic complet, urmarind permanent rezultatele prin evaluari periodice si coordonand echipa de terapeuti pentru a remodela si – in final – a intretine versiunea ta redefinita.

Programeaza-te ACUM pentru sedinta de evaluare!