TIPS AND TRICKS din partea nutritionistului ALTO Studio, Oana Valah
Aducerea pe lumea a unui copil este un moment unic, care aduce cu sine un amalgam de trairi si sentimente noi, dar si noi responsabilitati pentru o fiinta atat de mica si de dependenta de noi, mamele. Cu toate acestea, este important sa nu ne neglijam, pentru ca o mamica fericita si multumita va creste un copil la fel! Aceasta va transmite copilului starile pe care ea le are.
Cum incep sa slabesc dupa nastere?
Probabil ca imaginea din oglinda nu este una incurajatoare, insa imediat dupa nastere nu este momentul sa treci la o dieta stricta cu deficit caloric. Daca sursa caloriilor este una corecta, slabitul se va intampla in mod natural, odata cu alaptatul. Greutatea pe care o vei pierde in timpul alaptarii depinde de la persoana la persoana, in functie de cate kg ai acumulat in sarcina, de alimentatia avuta inainte, in timpul si dupa sarcina, dar si de activitatea fizica.
Exista reguli specifice privind aportul caloric zilnic?
Prin alaptare se consuma in jur de 500 – 700 kcal pe zi, ceea ce inseamna ca pentru un proces sanatos de slabire in timpul alaptarii, necesarul caloric este de aproximativ 1.800 – 2.000 kcal pe zi. Exista bineinteles variatii de la persoana la persoana datorate metabolismului, dar si de tipul si intensitatea activitatii fizice pe care o desfasoara suplimentar.
Regula de baza dupa ce ne-am stabilit necesarul caloric in baza metabolismului bazal (este indicat sa apelati la un specialist pentru o evaluare corecta, variatiile sunt destul de mari!) este ca aceste calorii sa provina din alimente bogate nutritiv cum ar fi cerealele integrale, fructe si legume crude, proteina slaba ( pui, curcan, vita, peste etc.). Este indicat sa se limiteze aportul de alimente bogate in calorii si fara aport nutritiv (paine alba, paste din faina alba, mancaruri procesate, prajituri sau alte alimente cu continut ridicat de zahar, junk food, sucuri, etc.).
Limitarea aportului de carbohidrati, antrenamentele post-partum dupa ce ai obtinut acordul medicului (de obicei pot incepe la 6 saptamani dupa nastere), hidratarea (dupa fiecare alaptat consuma minim 1-2 pahare cu apa!), mesele regulate ( minim 2h si maxim 3 ore distanta intre mese si gustari – fara sa sari peste mese) si, neaparat, odihna (cereti ajutor de la sot/ bunici/ bona, prin odihna corpul se recupereaza si procesele metabolice sunt accelerate) – toate vor aduce cu siguranta si forma fizica dorita fara prea mult efort, in mod firesc si natural.
Laxitatea abdominala se rezolva prin dieta?
Pentru rezolvarea punctuala a problemelor estetice specifice (abdomen flasc, coapse sau fese prea voluptoase) asigura-te ca apelezi la profesionisti care stiu exact cum sa abordeze terapiile corporale in fiecare etapa pe care o traversezi ca proaspata mamica. Exista terapii neinvazive si eficiente potrivite aproape imediat dupa nastere (de regula dupa 6 saptamani, dar cere acordul medicului care stie cel mai bine specificul sarcinii si nasterii tale!) chiar si in timpul alaptarii, si exista o categorie de terapii care pot fi utilizate in siguranta doar dupa ce te opresti din alaptat.
Impreuna cu echipa ALTO Studio, derulam proiectul BACK IN SHAPE Proaspete Mamici, dedicat tie! Acesta iti propune o abordare sinergica: nutritie, terapii estetice si fitness, toate filtrate si gandite pentru specificul corpului tau in aceasta perioada.
Daca vrei mai mult decat regulile generale de mai sus, te astept la o consultatie online sau la sediul ALTO Studio!
Comentarii recente